Helvetinjärven kansallispuisto ja Helvetinkolu

Tein toukokuussa pikaisen muutaman tunnin päiväretken Helvetinjärven kansallispuistossa kohteen pääpointille, eli Helvetistä itään -luontopolulle ja Helvetinkolulle.

Ikäni olen tästä ohi ajanut, kunnes lopulta ajattelin, että nyt oikeesti! Pakkohan täällä on käydä, kun ei vaadi mitään muuta kuin pienen poikkeamisen ajoreitiltä. No excuses.

Helvetinjärven kansallispuisto Helvetinportti
Onko tämä nyt se helvetin esikartano?

Helvetinjärven kansallispuisto sijaitsee Ruovedellä, Tampereen ja Virtojen välissä. Länsi-itä-suunnassa sen reunoilla kulkevat valtatiet 65 ja 66. Ravintola Helvetin Portti sijaitsee noin 4 km rengasreitin alussa, joka siis menee kuuluisalle Helvetinkolulle ja takaisin. Ravintolalla on tilava parkkipaikka sekä oma alue karavaanareille. Tieltä 66 on selkeä opastus perille ja matkan varrelle jää mm. strutsi- ja villisikatila, jonka tuotteita on ravintolassa saatavana, jos sellaiset makuelämykset kiinnostavat.

Helvetinjärven kansallispuisto
Helvetinportin strutsit olivat nautiskelemassa kevätauringosta

Lähdin retkelle aurinkoisena toukokuun arkipäivänä, jolloin ravintola oli vielä kiinni (koronarajoitukset olivat vielä päällä). Eli hyvin rauhassa sai poluilla liikkua.

Helvetinkolulle menevä reitti oli mukavan leveää polkua, jota oli helppo kävellä. Matkan varrella oli hienoa, vanhaa metsää.

Perille päästyäni laskeuduin ensin pitkät portaat (parisataa askelmaa) alas Iso Helvetinjärven rantaan, jossa oli nuotiopaikka ja päivätupa. Tupaan en päässyt kurkkimaan sisälle, koska sekin oli koronan takia suljettuna.

Helvetinjärven kansallispuisto Helvetinkolu
Helvetinkolua oli aika vaikeaa saada kuvaan alhaalta käsin

Sitten kapusin portaat takaisin ylös ihailemaan maisemia Helvetinkolun päältä sekä itse rotkoa. Kallion päällä tulikin sitten vähän tekemisen meininki, kun evästaukoa viritellessä suoraan päälle vyöryi lyhyt mutta ytimekäs lumikuuro. Suomen kevät se osaa yllättää!

Helvetinjärven kansallispuisto Helvetinkolu
“Siis mitä tuolta järven perältä oikein tulee?!”
Helvetinjärven kansallispuisto Helvetinkolu
Takatalvi yllätti kevätretkeilijän
Helvetinjärven kansallispuisto Helvetinkolu
Suomi: t-paitahommista untsikkakeleihin alta vartissa

Helvetinkolun rotko oli tosi hieno ja yllättävän iso, monen metrin syvyinen halkeama kallion päällä. Se viettää suoraan järveen ja on varsin dramaattinen näky.

Helvetinjärven kansallispuisto Helvetinkolu
Rotko oli useamman metrin syvyinen, mutta eipä se kuvasta oikein välity..

Paluumatka takaisin Helvetinportille kulki hienon suomaiseman läpi ja olipa paluumatkan varrella pieni vesiputouskin!

Helvetinjärven kansallispuisto

Retken jälkeen tein vielä toisen pikapysähdyksen vähän matkaa Tampereen suuntaan Ryövärinkuopalla. Siellä on upea vehreä lehto ja kirkas lähde aivan tien vieressä. Suositus myös tälle kohteelle!

Ryövärinkuoppa
Ryövärinkuopan lähde
Ryövärinkuoppa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *