Teijon Kansallispuisto Matildajärven kierros

Suosikkini Teijon Kansallispuiston rengasvaelluksista on ehdottomasti Matildajärven kierros. Reitti on pituudeltaan vajaat 6 km ja kiertää nimensä mukaisesti Matildajärven (ylläriii).

Teijon Kansallispuisto Matildanjärven kierros
Retkitauolla on hyvä kastaa varpaat kirkkaaseen järveen

Teijon Kansallispuisto sijaitsee aikalailla suoraan Salon eteläpuolella, noin 140 km ajomatkan päässä Helsingistä. Vieressä sijaitseva Mathildedahlin ruukkikylä on ihana ja suosittelen lämpimästi käymistä myös siellä! Ainakin kannattaa poiketa rannassa, jossa on vierasvenesatama Matildan Marina. Ja samalla voi pyörähtää itse ruukkialueella, jossa on mm. Hotel Mathildedahl, kesäteatteri, pikkuputiikkeja, villakehräämö ja ilmeisesti aina avoinna oleva, ilmainen pieni ruukkimuseo. Matildankartanon kahvilassa ja leipomossa käyn itse aina. Sen puutarha on viehättävä ja paikalla seikkailee usein omistajaperheen kissa vieraita tervehtimässä. Lisäksi suosittelen visiittiä kyläpaahtimo Terhossa, josta saa myös tosi hyvää ruokaa ja siellä voi maistella Kyläpanimon tuotteita . Ja tuliaisiksi kannattaa käydä ostamassa PetriS Chocolaten ä l y t t ö m ä n hyviä konvehteja. Eli helposti Mathildedahlista ei ehdi ollenkaan retkelle, kun näkemistä ja syömistä on niin paljon!

Kylän läpi Marinaan johtava upea tammikuja on muuten ilmeisesti Suomen pisin, vaikka vamaa tietoa tästä en onnistunutkaan löytämään. Niin ainakin kaikki paikalliset väittävät 🙂

Mutta, mars retkelle! Matildanjärven kierros lähtee kätevästi Teijon Luontokeskukselta, jossa on mm. kahvio, wc:t, hyvin parkkipaikkoja ja Natura Vivan melontakeskus, josta voi vuokrata mm. kajakkeja, sup-lautoja, maastopyöriä ym.

Teijon Kansallispuisto Matildanjärven kierros
Alkumatkasta kukkivat tupasvillat

Kiersimme reitin retkikaverin kanssa kesäkuussa hellepäivänä kaikessa rauhassa vastapäivään ja aikaa meni huilitaukoineen (ei syöty eväitä) vajaa 3 tuntia.

Minusta reitti oli tosi kiva ja vaihteleva! Alussa on mäntymetsikköä, joka vaihtuu suoksi pitkospuineen ja sitten pohjoispuolella reitti seurailee rantakallioita järven länsipäätyyn, jossa lopulta vastaan tulevat yksityistontit ja reitti siirtyy hetkeksi matkaa asfaltille. Loppupätkä takaisin luontokeskukselle puikkaa vielä metsätielle, eli kuumalla ilmalla hurjasti pölyävää päätietä pitkin ei tarvitse kävellä. Mutta siis suurin osa matkaa kuljetaan hienoissa järvimaisemissa.

Teijon Kansallispuisto Matildanjärven kierros
Pitkospuut rantakaislikossa

Reitti loppuu korkeille rantakallioille luontokeskuksen eteen. Rannasta löytyy hiekkarannan poukama sekä upealla paikalla oleva tilaussauna (joka jäi vähän kutkuttamaan seuraavaa kertaa varten..).

Matkan varrelle jää monta hyvää tauko- ja eväspaikkaa järven rannassa, sekä karttaan merkittyjä laavuja ja nuotiopaikkoja, että muita sopivia poukamia. Selvästi monet olivat jäämässä niihin myös yöksi telttoineen ja riippumattoineen.

Toki reitillä oli kesäkuun sunnuntaina väkeä liikkeellä, mutta kyllä siellä sai ihan omassa rauhassa silti kulkea. Lämmin suositus!

Sinua voisi myös kiinnostaa lukea toisesta reissustani, kun olin yöpymässä Teijossa Tentsilessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *